
BBAT
Basic Body Awareness Therapy
Psykofyysisen fysioterapian peruskehotietoisuus-menetelmä
”Oppiaksesi tekemään jotakin hyvin, aloita opettelemalla olemaan tekemättä mitään.”
– Jacques Dropsy, BBAT:ian isä
Yksilöön kohdistuva
BBAT on psykofyysisen fysioterapian peruskehotietoisuus-menetelmä, joka lähestyy tietoisuustaitoja kehon kautta. Peruskehotietoisuus on voimakkaasti yhteydessä ihmisen kehonkuvaan ja sen avulla voidaan edistää kehon hallinnan ja kehon kautta edelleen mielen hallinnan harjoittelua.
Peruskehotietoisuus on kaikille opeteltavissa oleva taito. BBAT on yksilöön kohdistuva menetelmä, jota voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäfysioterapiana. BBAT:ssa käytetään kokemuksellista oppimista, missä olennainen osa harjoittelua on kokemusten reflektointi eli asentojen ja liikkeiden kautta saatujen kokemusten huomiointi ja niistä keskustelu.
Kenelle BBAT sopii?
BBAT on toiminut mm. seuraavissa tilanteissa:
- kipujen ja jännitysten säätely,
- stressin ennaltaehkäisy, hyvinvoinnin lisääminen,
- fibromyalgia,
- skitsofrenia,
- syömishäiriö,
- traumat,
- masennus,
- ahdistus,
- uupumus,
- unihäiriöt,
- persoonallisuushäiriöt,
- ruoansulatuselimistön ja suoliston ongelmat.
Terveys- ja voimavaralähtöinen
BBAT-harjoitukset ovat yksinkertaisia asentoja ja liikkeitä, joilla on yhteys arkielämän toimintoihin. Liikkeitä tehdään selinmakuulla, istuen, seisten, kävellen ja juosten. Harjoitteluun voi sisältyä myös pari- ja äänenkäyttöharjoituksia sekä pehmytkudoskäsittelyjä.
BBAT -harjoituksissa annetaan aikaa rauhalliselle keskittymiselle. Huomio suunnataan tietoiseen olemiseen, tietoisiin asentoihin ja liikkeisiin sekä asentojen ja liikkeiden laatuun. Jokainen osallistuu omien voimavarojensa mukaan ja omaa kehoaan kuunnellen. Olemisessa ja liikkeissä etsitään kokemusten kautta helppouden, keveyden ja miellyttävyyden tunnetta.

Liikkeen osatekijät
Liikkeen osatekijöitä on kolme; tasapainoinen asento ja liike, vapaa hengitys sekä tietoinen läsnäolo. Näiden välille pyritään löytämään dynaaminen tasapaino.
Tasapainoisen olemisen ja liikkumisen tavoitteena on kehon kokonaiskoordinaatio aina jalkapohjista päälaelle asti. ”Koko minä olen ja liikun”.
1 Tasapainoinen asento ja liike
BBAT:ssa asennon ja liikkeen tasapainoa haetaan kehosta sisältäpäin eli pyritään löytämään sisäistä ergonomiaa. Ihminen kuuntelee ja huomioi, kuinka hän on suhteessa alustaan, keskilinjaan/pystyakseliin ja liikekeskukseen eli ylävatsan alueeseen.

2 Hengityksen vapaus
BBAT:ssa hengitykselle annetaan lupa olla. Hengitykselle sallitaan sen luonnollinen virtaus ja vapaus. Liikkeiden aikana huomioidaan hengitystä sekä kokeillaan ulos- ja sisäänhengityksen vaikutuksia liikkeisiin. Harjoittelussa opetellaan myös huomaamaan hengityksen lepo- ja työvaiheita sekä kokeillaan äänteiden käyttöä, esim. M, A, E, I, O.
Kun ihminen havainnoi hengitystään, hän oppii huomaamaan, miten herkästi se reagoi suhteessa olemiseen, tekemiseen ja vuorovaikutukseen. Hengitys on olennainen osa tietoista ja tiedostamatonta elämää.
3 Tietoinen läsnäolo
Tietoisessa läsnäolossa ihminen huomioi kehoa ja sen tuntemuksia sekä tunteitaan ja ajatuksiaan. BBAT:ssa huomio suunnataan tietoisesti kehoon ja kehon tuntemuksiin sekä kehon kokemuksiin.
Keholliset reaktiot ja muistot vaikuttavat ajatuksiin ja tunteisiin. Samalla tavalla ajatukset ja tunteet vaikuttavat kehoon eli aiheuttavat kehollisia reaktioita ja muistoja. Tietoisen läsnäolon kehittyessä ihminen voi olla samanaikaisesti yhteydessä sekä kehon sisäiseen että ulkopuoliseen maailmaan.

Arviointivälineet
- BAS-I eli Basic Awareness Scale – Interview on BBAT:n kyselylomake.
- BARS eli Basic Awareness Rating Scale on BBAT:n liikkeen laadun mittari. BARS:issa on 12 liikettä, joiden liikkeen laatua arvioidaan määrällisesti ja laadullisesti. Arvioinnissa huomioidaan etenkin ihmisen omat kokemukset. BARS:ssa keskitytään olemisen ja liikkeen prosessiin sekä terveyttä edistäviin voimavaroihin.

5 K:n taito
BBAT:ian kehotietoisuus on
5 K:n taito. Siinä huomioidaan
1) Keho ja sen
2) Kuuntelu,
3) Kokemuksellisuus ja
4) Kunnioittava
5) Kohtelu.
Tervetuloa pysähtymään
ja kysymään:
”Hei, Keho,
mitä kuuluu?”